Snart ska ny jättebyggnad ta form i Landvetter

2007 beslutade vännerna Andreas Anderzon och Emanuel Dagemark att gå in med 1000 kronor var i ett nytt företag. Sedan dess har de ökat omsättningen år efter år. Nu, 15 år senare, har de satsat 32 miljoner kronor på en ny jättebyggnad i Landvetter.
– Det är lite skrämmande, men jättespännande, säger delägaren och Landvetterbon Andreas Anderzon.

ANNONS
|

”Här kommer ingången vara”, säger Emanuel Dagemark och pekar med båda händerna mot ett stort öppet fält intill Smedjebackens förskola, som ligger öster om Landvetter centrum i höjd med Björrödsmotet.

Om bara någon vecka är det tänkt att första spadtaget ska tas för han och hans vän och kollega Andreas Anderzons nya jättesatsning på en e-handelshub.

– Vi ska bara få svar på markproverna. I värsta fall kan det bli lite fördröjning, säger Emanuel Dagemark.

– Så länge det inte är gift i marken är det okej, fortsätter Andreas Anderzon.

När byggnaden förväntas stå klar framåt hösten kommer den sticka upp runt 17 meter över markhöjd.

ANNONS

Blir er byggnad den högsta i Landvetter?

– Jag har inte sett någon högre i alla fall. Något flygledartorn kanske, säger Andreas Anderzon.

– Det finns ju en del lagerlokaler, menar Emanuel Dagemark.

– Men frågan är om de är 17 meter? Lager brukar ju ha tak på åtta meter. Jag kan tänka mig att Schenker kanske har lite högre, kontrar Anderzon.

Emanuel Dagemark pekar igen, den här gången mot riksväg 40 ett stenkast bort.

– Man kommer ju se fastigheten när man kommer ner för motorvägen. Vi kommer lysa upp den lite, så det blir ju ändå lite häftigt, säger han.

– Den kommer bli väldigt spektakulär utseendemässigt, fortsätter Anderzon.

Startade med 1000 kronor var 2007

Byggnaden de båda vännerna pratar om är resultatet av ett projekt och ett företag de startade tillsammans 2007. Då hade Andreas Anderzon, som också bor i Landvetter, en chefsroll hos Schenker. Emanuel Dagemark, som även han har rötter i Härryda men som bor i Lerum, jobbade som företagsrådgivare på bank.

Som en liten kul grej tänkte de att de skulle satsa 1000 kronor var på ett nytt företag.

– Egentligen var tanken att skriva en bok om hur alla kan lyckas med motivation och driv. Men sen under två veckor skrev vi ner massa affärsidéer och kom fram till att det skulle bli något inom e-handel, säger Anderzon.

ANNONS

Något som snabbt skulle visa sig bli ett vinnande koncept. Sedan dess har de kraftigt ökat omsättningen år efter år vilket lett till att de nu blivit gasellföretag två år i rad, en utmärkelse som Dagens industri belönar de snabbast växande företagen i Sverige med, och som mindre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven till.

Omsätter idag över 60 miljoner kronor

Idag har företaget 13 anställda och en omsättning på en bit över 60 miljoner kronor.

– Idag driver vi e-handel inom främst skönhetsprodukter, och nu sedan något år tillbaka inom sportfiske där vi även har lagerbutik här precis nedanför, säger Anders Anderzon och pekar mot företagets befintliga lokaler ett stenkast bort.

Varför har ni beslutat att bygga en ny lokal?

– Vi har växt ur våra nuvarande lokaler och har haft en dröm i flera år om att skapa ett enhetshus för e-handel. Det här kommer bli en plats där andra företag inom e-handeln kan samverka och där vi hyr ut både flexibel kontorsmiljö och lagerplatser. Så vi själva kommer kanske fylla 30 procent av ytan och resten hyr vi ut, säger Andreas Anderzon och fortsätter:

– Vår vision är att skapa tillväxt i regionen. Vi vill se till andra e-handlare får förutsättningar att växa internationellt. Vi har ju logistiken och kopplingarna till olika marknadsplatser.

ANNONS

Hur stor investering är det?

– Budgeten är på 32 miljoner kronor. Vi själva har lagt in fyra miljoner. Det är egentligen alla pengar vi har. Resten står banken och Almi (svenskt riskkapitalbolag som erbjuder lån till företag, reds anm.) för. Det är en satsning som är extremt stor för oss, men vi tror väldigt mycket på det.

Ni känner er inte oroliga över lågkonjunktur och räntehöjningar?

– Det är väl klart att man är. Men jag ser det som att vi är väldigt bra på att hitta lösningar till allting. Så på något sätt kommer det lösa sig, säger Anderas Anderzon och fortsätter:

– Eftersom vi har haft så pass bra resultat känner jag att även om det skulle gå dåligt ett eller två år kommer vi klara oss. Och det ger en väldigt bra trygghet, säger han.

Från 1000 kronor var till en satsning på 32 miljoner kronor, alltså. Men vad som blir nästa steg för succéentreprenörerna återstår att se.

– Märker vi att det här går jättebra, då kanske det det till exempel skulle kunna vara ett koncept vi vill ha på fler ställen. Men just nu tänker vi inte så, utan nu tänker vi att vi ska göra detta riktigt bra. Sen får vi vart det leder, säger Anderas Anderzon.

ANNONS

LÄS MER:Landvetter centralt lager i enorm knarkhärva

LÄS MER:V vill se skolfrukost för alla elever i grundskolan i Härryda

LÄS MER:OK Landehof fortsätter skörda framgångar i skidspåret – med och utan gevär

ANNONS